Slik lever Line med kreften.

 

Line Svensgård mener trening er like viktig psykisk som fysisk. Ved trening utløses endorfiner i kroppen som er kroppens eget smertestillende og lykkehormon.

Etter at hun fikk myelomatose-diagnosen for to år siden, er hun tilbake som treningsinstruktør på SATS. Det er viktig med trenin for å styrke kroppen mener Line, løping er bra for skjellettet og styrketrening gir kroppen ekstra polstring for å holde seg oppe.

Line har alltid vært avhengig av trening og pushet seg langt før sykdommen ble oppdaget. Line er flyvertinne av yrke og det var på en flygning hun merket at noe var fryktelig galt. Når hun pustet, lungene utvidet seg og presset mot benastrukturen var det fryktelig vondt og flysetet føltes plutselig veldig hardt.

"Jeg hadde vært hos lege tidligere på sommeren, legen trodde først det var muskulært eller kunne være plager knyttet til overgangsalder". Men nå var det så vondt at Line fikk en MR. Først trodde legen det var brystkreft med spredning. "Da jeg fikk diagnosen myelomatose, ble det en lettelse og det føltes som at jeg har langt bedre tid på meg".

Line fikk stamcelletransplantasjon i mars 2018, nærmere fem måneder etter diagnosen samme år løp hun halvmaraton på under to timer.

"Man vet lite om trening og myelomatose, så jeg prøve meg litt frem. Jeg er instruktør på Sats, jeg løper, løfter vekter og er med på Cross Fit, blir det for tungt er jeg forsiktig. Det er viktig å lytte til sin egen kropp og trene etter egne forutsetninger".

I dag har Line det bra, hun er tilbake i jobben som flyvertinne i SAS og som instruktør på Sats. Hun takker den gode støtten fra mannen, familien og treningen som har holdt henne og livslysten oppe i den tøffe tiden.

Line har alltid vært åpen om diagnosen. Mange ganger har hun vært redd for at man kanskje ikke har så mange år igjen å leve, men hun minner seg på at forskningen stadig går fremover.

Så lenge jeg lytter til kroppen under trening begymrer jeg meg aldri for om jeg kan skade meg. Jeg vet at å trene med myelomatose er utelukkende positivt. 

Hun begynte fort å trene seg opp etter stamcelletransplantasjonen i april i fjor. Først forsiktig med knebøy ved vasken på sykehuset, siden ved å gå forsiktig i trapper.

Body for life

Hun anbefaler å besøke Pusterommene som nå finnes på nærmere 20 sykehus i Norge. Der trener man sammen med andre med ulike kreftdiagnoser, assistert av personale som sørger for kyndig hjelp og trygge rammer.

Selv er Line instruktør for timen «Body for life» på SATS Hønefoss. Det er en kondisjonstime uten hopp og løp – en super time for folk som har vært ute av trening en stund, kanskje på grunn av sykdom. 

"Det er veldig hyggelig hvis folk får på seg joggeskoene etter å ha hørt min historie".