Raynauds fenomen

Raynauds fenomen kalles også "likfingre". Det er en tilstand med anfallsvis dårlig blodforsyning til fingre, tær eller sjeldnere nesetipp eller tungespiss.

Hva er Raynauds fenomen?

Raynauds fenomen kalles også "likfingre". Det er en tilstand med anfallsvis dårlig blodforsyning til fingre, tær eller sjeldnere nesetipp, brystvorte eller tungespiss. Anfallene utløses ofte av kulde eller sterke følelser. Fingrene er mest utsatte og blir bleke og stive. De blir først hvite, deretter blå (cyanotiske), men etter hvert blir de røde og hovne. Ofte er startfasen forbundet med stivhets- eller stramhetsfølelse i det aktuelle området, men sammen med rødfargen kommer ofte brennende smerte og eventuelt prikking og nummenhet. Varme gir ofte lindring. Mellom anfallene er fingrene som regel helt normale.

Raynauds fenomen er vanlig, det er funnet at så mange som 4-8 prosent av den voksne befolkningen kan ha plagene. Tilstanden debuterer oftest i 15-45 års alderen. Over 70 prosent merker de første symptomene før de er 40 år.

Årsak

Den egentlige årsaken er ukjent. Hos noen kan man se arvemønster bak sykdommen, men disse er i så fall sammensatt. Arbeid med slag-/vibrasjonsverktøy øker risikoen for å få bli plaget av Raynauds fenomen. Røyking forverrer plagene fordi det nedsetter kroppstemperaturen og reduserer blodgjennomstrømningen.

Under anfallene trekker muskulaturen rundt de små pulsårene i fingre eller tær seg sammen. Dette fører til at mindre blod når frem til disse områdene, og de blir hvite og stive. Etter hvert når huden mangler oksygen blir den blå eller blålilla. Etter en stund åpner så blodårene seg mer enn vanlig, og dette medfører hevelse og rødfarge.

Raynauds fenomen forekommer i de aller fleste tilfeller (80-90%) uten annen sykdom. Men det foreligger også en sekundær form - som skyldes en underliggende sykdom. Sekundær Raynauds fenomen kan opptre som en følge av sykdommer i blodårer eller bindevev, etter skader og forgiftninger, eller etter infeksjoner og frostskader. En sjelden bindevevssykdom som heter systemisk sklerose er nært forbundet med Raynauds fenomen. Ca. 90% av alle med systemisk sklerose plages av Raynauds fenomen.

Behandling

Anfall med Raynauds fenomen utløses som regel av plutselige temperaturforskjeller (f.eks. at man tar på noe kaldt), sterke følelser eller vibrasjoner. Det viktigste er å forsøke å unngå det man vet kan utløse anfall hos seg selv.

Det er flere ting du kan gjøre selv:

  • Bruk av tobakk eller legemidler som kan redusere blodstrømmen i huden, bør unngås. Noen kan også ha hjelp i å kutte ut kaffe
  • Viktigste behandling består i å holde seg varm på hender og fingre, det vil si at du bør bruke votter og hansker flittig. Eventuelt med tillegg av varmehjelpemidler som skovarmere og lignende
  • Du bør unngå sårskader på fingrene
  • Det er også viktig å bruke fuktighetskrem ved tendens til tørr og sprukken hud
  • Kvinner som opplever Raynaud-lignende anfall i brystvorten, noe som særlig forekommer i forbindelse med amming, anbefales å amme under varme forhold, ev. holde kroppen varm gjennom god bekledning. Som andre rådes også denne gruppen til å unngå nikotin (røyk) og koffein (kaffe), samt å varme brystvorten ved begynnende symptomer

Effekten av medikamenter er dårlig, og ingen medisiner kan helbrede tilstanden. Siden forløpet stort sett er godartet, og de fleste pasienter er unge og ellers friske, er medikamenter oftest ikke aktuelt. Medikamenter anbefales kun hos pasienter med alvorlige symptomer. Det foretrukne preparatet er en såkalt kalsiumblokker, f.eks. nifedipin. Dersom kalsiumblokkere ikke har tilstrekkelig effekt, finnes det andre alternativer som kan forsøkes.

I alvorlige tilfeller der blodtilførselen under anfall er så uttalte at det dannes sår og hudskader, kan kirurgisk behandling være aktuelt. Slik behandling kan bestå i å skjære over noen små nervetråder som virker på blodårene. Det kan også være aktuelt å gjøre inngrep på selve blodårene.

Tekst fra Norsk Helseinformatikk

Norsk helseinformatikk

Store medisinske leksikon

Helsenorge

Bindevevssykdommer